сряда, 14 декември 2011 г.

Как да изберем музикален инструмент - част 1

Естествено най-добре е да се посъветвате със специалист. Ако се отнася до вашето дето, което тепърва започва да свири, то първият консултант по въпроса може да бъде неговият преподавател.
Ако става въпрос за избор на музикален инструмент като избор на предмет, по който да се обучава детето ви, тогава първо се съобразете с неговите желания и способности. Освен това трябва да помислите и за вашите финансови възможности, за да му осигурите подходящ инструмент.
Качественият инструмент играе голяма роля както при начинаещи музиканти, така и при професионалисти. Затова изборът е нелека и сложна задача, особено ако не сте специалист в областта на музиката.

Избор на пиано

Под избор на пиано се разбира преди всичко избор на акустично пиано, тъй като дигиталните пиана и синтезатори са съвсем друг клас устройства и няма да са предмет на нашите разглеждания.
Изборът на добър инструмент е важен както за начинаещият
пианист, така и за професионалиста
Може да си мислите, че щом се отнася за дете, то редно е да се закупи по-евтин инструмент, особено ако не сте сигурни дали детето ще задържи и задълбочи своя интерес към свиренето. Но трябва да имате в предвид, че един некачествен инструмент може да навреди на вашето дете и унищожи ентусиазма му. Добрият учител, ще ви каже, че добрият инструмент има по-голяма потенциална възможност за възбуди интерес към музиката. Така че, постарайте се да осигурите най-добрия инструмент, който можете да си позволите финансово. Така няма да се налага да го заменяте след някоя друга година, когато детето ви „задобрее” в свиренето, пък и по-лесно бихте продали качествен инструмент, ако се наложи да се откажете от него.
Затова изборът на музикален магазин, откъдето да напазарувате се превръща в изключително важна цел. Добрият музикален магазин ще ви предложи професионална консултация и съвети при избора на музикален инструмент. Освен това добрите фирми предлагат гаранционно и извън гаранционно обслужване на музикалните инструменти , както и допълнителни услуги ( в случая за пиана и рояли: акордиране, пренасяне и поддръжка). Важна е възможността за изкупуване или замяна на музикални инструменти.  Освен пианото ще са ви необходими още подходящо столче (много е важно за правилната стойка на детето при свирене), метроном, поставка за ноти и други музикални аксесоари.
Естествено не на последно място ви е необходима богата колекция от нотна литература: етюди, пиеси, концерти, гами и т.н. подредени по трудност и според процеса на обучение.

(следва продължение)

Няма коментари:

Публикуване на коментар