петък, 23 декември 2011 г.

Защо е полезно умението да се свири на музикален инструмент

Според редица проучвания на учените способността да се свири на музикален инструмент е полезна за развитие на интелектуалните способности на човека. Затова учените призовават към насърчаване на музикалността още от ранна възраст. В миналото само богатите и влиятелни хора в обществото са имали възможност да развиват музикалните умения на децата си. Сега обучението по музика е достъпно за всички. Почти във всеки по-голям град съществуват детски музикални школи и учители по различните музикални инструменти. Опитах се да намеря списък с детски музикални школи, но успях да намеря само това http://detskishkoli.start.bg/
Ако някой има нещо по-добро, нека предложи.
Ето и списък с музикалните училища в страната: http://mc.government.bg/page.php?p=58&s=81&sp=21&t=22&z=0

Но да се върнем към темата.  Според учените музикалното обучение спомага за подобряване на паметта и на способността за обособяване на реч на фона на страничен шум. Това от своя страна води до по-голяма способност на децата да се съсредоточават в учебния процес в условия на шум в класната стая. И до по-бързо запаметяване на предадения учебен материал. Тези умения се запазват през годините и са особено полезни за хората в напреднала възраст, когато слухът им започне да намалява.
За своя експеримент учените избират 18 музиканти и 19 души, които не умеят да свирят на музикален инструмент, на възраст между 45-65 г. Участниците провеждат серия от тестове за проверка на способностите за разграничаване на говор в шумна среда и способности за запаметяване и обработване на информация. Групата на музикантите, които започват да свирят на инструмент в детска възраст и продължават да го правят до настоящия момент, показва отлични резултати на всички тестове, в сравнение с другата група, в която няма музиканти.
Според учените слуха се стимулира при свиренето, което всъщност представлява извличане на смислени звуци от сложен звуков пейзаж и повтарянето на поредица от тонове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар